Miért sóvárognak az emberek az alkohol után? Evolúciós magyarázat következik. – Blogshop

Miért sóvárognak az emberek az alkohol után? Evolúciós magyarázat következik.

REUTERS/Stephanie Keith

végtelen mennyiségű magyarázat van, miért isznak az emberek. Mert jól esik, mert közösséget épít, mert finom.

De ezek az okok nem cimkézik meg a tényleges okát, az agy miért fejlődött úgy, hogy szeresse az alkoholt, legalábbis Robert dudley szerint, aki a “The Drunken Monkey” szerője, egyben biológia professzor az University of California, Berkeley egyetemen.

Dudley részeg majom hipotézise az első kísérlet, hogy az alkoholizmust evolúciós összefüggésekbe helyezze. E szerint a modern alkoholfogyasztási mintáknak biológiai alapjai vannak, ami visszavezethető a gyümölcsevő ősökre.

Fejlődés az alkohol ízéért

A gyümölcsben található cukrok és nektár, természetes módon alakulnak át etanollá, amit fermentációnak neveznek.

A korai archeológiai bizonyítékok szerint, a kerámi edényekben találált minták vegyi elemzéséből kimutatták, az emberek nem kezdetek rizst, mézet és gyümölcsöt erjeszteni, hogy alkaoholos italokat készítsenek, úgy 9000 évvel ezelőttig.

Az erjesztett italok előállítása talán nem az első próbálkozásaink voltak ebben az időszakban, Dudley szerint. Elődeink ízlése a vedelésre talán milló éveken keresztül alakulhatott ki, akik főleg gyümölcsökön élték túl a saját idejüket.

A gyümölcs érése közben az élesztők által több alkohol keletkezik, amikor a gyümölcs komolyan elkezd rohadni, akkor 8% etanolt tartlamaz, míg az érett gyümölcs kevesebb mint 1%-ot.

Robert Dudley könyvében a Részeg majomban betekintést enged, hogyan fejlődött őseinknél a vonzalom a gyümölcs iránt.

Dudley’s theory suggests that the alcohol concentration of ripe fruit would have served a purpose for both the fruit-bearing plant and the primate. In tropical forests, fruit can be hard to track down. However, the scent of alcohol from ripe fruits travels long distances and may have helped primates to find their next meal.

Being attracted to the scent of ethanol from ripe fruits would have been evolutionary adaptive, enabling the primates to find fruit easier. It was also helpful to the plants, because the primates helped to disperse the seeds in the fruit.

But the gains of eating these alcoholic fruits doesn’t end there. Once digested, the theory goes, the alcohol would have stimulated feeding, encouraging the primates to “gobble up the food before anyone else got to it.” Humans know this feeling today as the aperitif effect, which you may have experienced if you’ve ever had a cocktail before a meal and found yourself hungry. Or craved cheese fries after a night out.

Modern-day problems

Primates probably weren’t getting wasted, because fruits house only tiny concentrations of alcohol compared to today’s drinks. In one study, Dudley found that the pulp of ripe palm fruits contained ethanol concentrations of 0.9% on average. Most beers have an alcohol strength of 4% and wine usually 14%.

This could explain why a little bit of alcohol can be healthy, he said. The problem today is that humans aren’t drinking alcohol in small amounts. Much like the story of sugar — which in ancient times was limited — alcohol is not only plentiful but available in much higher concentrations than found in fruit, thanks to distillation.

Our bodies have preserved the biological urge to drink from when alcohol sources were few and far between, even though we live in an age where the supply is unlimited.

Related Post